Cikkek / Barkács - Alkonykapcsolós Bójafej

2011-02-17 23:54:39 • barkács

Kitekintve az ablakon fúj a szél, röpködnek a mínuszok és mindent körülfog a fekete sötétség.
Ebben a képben színt csak az ablakban zöldessárgán világító alkonykapcsolós bójafej hoz aminek az elkészültét videón láthattátok és most tesztelődik, vajon mennyi időt bír egy készlet elemmel.
Az elektronika körülbelül öt éve született mikor egy elektronikában nálam jóval jártasabb barátomnál vendégeskedtem. Felvázoltam igényemet és mivel alkatrészei mindig vannak otthon, némi szakirodalom tanulmányozása után nagyjából egy óra elteltével már működött is a demó modell.
Akkoriban a tokozását és elemtartóját eléggé kezdetlegesre sikerült megcsinálni, de volt olyan haver akinél két évet működött a Balatonon mígnem egy megfolyó elem kivégezte!
Szerintem elmondható hogy stabilan működő és egyszerűen megépíthető elektronikát kaptam kézhez!
Viszont soha nem mértük le mennyi ideig üzemel mert mindig jól bírta!
Az új tokozást és „design”-t már láthattátok a videón. Ez már a dőlőbóják igényeire lett „fejlesztve”!
Bizonyára vannak néhányan akik a látszólagos egyszerűség ellenére kicsit ódzkodnak belevágni az építésbe mert még soha nem volt dolguk elektronikai alkatrészekkel.
Főként emiatt igyekeztük ennyire közérthetőre készíteni a rajzokat és az elkészítést!
Belevágni az elkészítésbe amúgy sem jár nagy anyagi áldozattal, példaként az alkatrészárak:

100 Kohmos ellenállás: 5 Ft
BC 558 A tranzisztor: 30 Ft
BC 547 B tranzisztor: 30 Ft
Led Dióda: 30 Ft
Fototranzisztor: 150 Ft
Dupla elemtok 2*1,5v:180 Ft
Szigetelőszalag
Némi hajlékony vezeték

Összesen 430 Ft-ból neki lehet állni elkészíteni az elsőt! Ezután ha van sikerélmény és a kedv is megmarad el lehet készíteni a továbbiakat illetve a tokozást.
A tokozás költsége:

3 méter Mű II M20 műanyag villanyszerelési cső: 250 Ft/3m
3 méter Mű II M16 műanyag villanyszerelési cső: 250 Ft/3m
Parafadugók 4 db/tokozás: 30-50 Ft/db
Némi hajlékony vezeték

Szerszámigény elektronikához:

Forrasztópáka
Forrasztóón
Csípőfogó

Szerszámigény tokozáshoz:

Éles kés
Vasfűrészlap
Csiszolóvászon
Csípőfogó
Fúró
Ömlenyragasztópisztoly vagy kétkomponensű műgyanta

Az „elektronika”összeforrasztását nem ragoznám a videó magáért beszél! Csak arra kell ügyelni hogy ne forrasszuk az alkatrészek lábait 3-5 másodpercnél tovább és nem melegedhet túl!
Ha nem keverjük össze a tranzisztorokat nem lehet probléma. Ha mégsem világít ahogy kellene akkor a Led illetve a fototranzisztor lábait kell cserélgetni. Az elemek polaritására azonban mindenképp figyeljünk oda mert hiába készítettük el jól a forrasztást fordított polaritással nem fog működni! Nagyon fontos hogy semmi ne érintkezzen csak amivel összeforrasztottuk! Ezért érdemes tokozás előtt mindent szigetelni! Ha a fototranzisztor lábai összeérnek nem fog kapcsolni!
Íme a rajzok lépésről lépésre:

A tranzisztorokat lapos felirati felükkel szembe fordítjuk majd úgy fordítjuk hogy az alkatrészlábak
felfelé áljanak a rajz elrendezése szerint.
BC 558 jobb lábát összeforrasztjuk BC 547 középső lábával.

A 100 Kohmos ellenállást ráforrasztjuk BC 558 középső lábára és BC 547 jobb lábára.
BC 547 jobb lábára ráforrasztunk egy hajlékony vezetéket ez csatlakozik az elemek negatív pontjára.

 

 

A fototranzisztor és Led dióda Hosszabb lábait összeforrasztjuk egy hajlékony vezetékkel
A Led dióda hosszabb lábát ráforrasztjuk BC 558 ball lábára és ugyanide forrasztunk egy
hajlékony vezetéket ez csatlakozik az elemek pozitív polusára.

 

 

 

A fototranzisztor rövidebb lábát forrasszuk egy hajlékony vezetékkel BC 558 középső lábához.

Led dióda rövidebb lábát forrasszuk BC 547 bal lábához.

Negatív és pozitív 3V feszültségre kapcsolva a Led diódának világítania kell ha letakarjuk
a fototranzisztort.
Ha a fototranzisztor napfényt kap vagy hagyományos izzóhoz közelítjük a Led elalszik!

Tokozás:

Itt mindenki elkészítheti a neki szimpatikus méretekkel rendelkező külső tokot. Csak arra kell odafigyelni hogy az elemtartó beleférjen!
Lehet ez akár méteres is mert így a világítófejre hosszabb vezetékkel csatolva az elemtartót mélyre tehetjük a súlypontját vagyis az elemeket! Ennek csak egy alapfeltétele az alsó dugózás teljes vízmentessége mert így a komplett elemtokozásunk folyamatosan vízszint alatt lesz! Én ezért favorizálom a szoros parafadugót esetleg duplán és ömlenyragasztóval kitöltve,visszaperemeze. A videón bemutatott végdugózást 16 órát teszteltük 30 cm vízmély ségben, ezidő alatt nem eresztett egyáltalán. A vízállóságot amúgy is érdemes még otthon leellenőrizni nehogy a parton jöjjön a kellemetlen meglepetés!
Ha elkészítjük a videón látott kis csőtágító eszközt és nem egy tágítást szeretnénk vele elvégezni érdemes elkészítés után gipszel kiönteni! Így megmarad és állandó lesz a mérete nem szűkül tovább kikor beletoljuk a felforrósított csővégbe!

A világítófej ömlenyragasztós kialakításához nem a szigetelőszalag a legjobb megoldás mert hő hatására zsugorodhat mint a zsugorcső!
Akár a mezei papír is megfelelő lehet tőben még a csövön szigszalaggal rögzítve mert ott nem zsugorodik. Le nem téphető csak leáztatható!
Amit még ki fogok próbálni az a 10 ml-es injekciós fecskendődarab mert az passzol a 20-as csőbe csak még nem tudom hőre mit csinál! Ja és egy fecskendő két bójához elég! Valamint garantáltan nem vághat bele a zsinór mert a mezei ömlenyragasztónál ez előfordulhat műgyantánál típusfüggő!

Aki eddig még tanácstalan volt ne habozzon tovább! Egy próbát megér ez a néhányszáz forintnyi alkatrész hogy esetleg egy hasznos eszközzel legyünk gazdagabbak amit magunk készítettünk el!
Ahogy lenyugszik a nap kigyúlnak bójáink fényei messziről is mutatva az irányt leendő zsákmányunk felé! Mennyi időn keresztül is?
A hosszú 12-13 órás februári éjszakából hetet bír jó fényerővel. Most a kilencediket húzza de már kicsit gyengéllem. Számszerüsítve 84 órát garantáltan nagyon jól bír! Figyelembe véve hogy horgásszezonban csak 8-9 óra egy éjszaka ez 10 éjszaka körül mozog! Ki-ki eldöntheti hogy ez elég-e vagy sem.
Jó barkácsolást kívánok:

Végh Róbert


 

Szólj hozzá

Bene Péter
2017-06-21 07:47:51
Üdv! összeraktam az elektronikát ,annyi különbséggel hogy en 3 ledet tettem be illetve 12v elem a kisebb súly miatt. Este tökéletesen működött reggel semmi. Mi lehet az oka? Ötletek?

Spion
2014-05-19 09:51:57
Sziasztok.

Mi is megépítettük ezt a remek kis dolgot, és észleltünk egy aprócska hibát a rajzon. A Foto tranzistor fordítva van felrajzolva. A hosszú és a rövid lábat pont fordítva kellett bekötni, mivel így ahogyan most van, fényre kapcsol. Erre az apró bakira Baglyas András nevű kollégám hívta fel a figyelmünket. A megfordítás után, szuperül működött.

Peti
2011-12-04 11:57:57
Sziasztok! Egy barátommal megépítettük a videó alapján az alkonykapcsolós bójafejeket,viszont van van vele némi gond.A led túl hamar felkapcsol.Inkább úgy fogalmaznék,hogy iszonyatos fényerő hatására kapcsol le:D Szóval az lenne a kérdésem,hogy hogyan tudnánk érzékenyebbé tenni a kapcsolást? A fototranzisztort cseréljük le érzékenyebbre,vagy az ellenállást cseréljük nagyobbra?

Attila
2011-05-04 11:08:58
Szia István!
Vedd fel a kapcsolatot az eladóval és ő tud neked segíteni mivel lehet helyettesíteni és neki mi van árukészleten...
Ezt te is megteheted a neten, hogy utána olvasol, hogy mit mivel lehet helyettesíteni. Ezzel még te sem mész sokra, mert nem ismered pontosan az üzlet árukészletét.

Sorosi István
2011-05-04 08:31:53
Sziasztok,

először is nagyon tetszik a leírás és a videó is az alkonykapcsolós világítóegység összeszerelésével kapcsolatban, csak szeretnék még további néhány specifikációt kérni, ha lehetséges, előre is elnézést, ha nagyon-nagyon laikus lennék a témában, szóval:
a www.hestore.hu honlapján szeretném beszerezni az alkatrészeket, de nincs mindenük, vagy nem tudok teljesen eligazodni,

nincs BC558 A tranzisztoruk, de min korábban a fórumon már valaki írta jó a BC560-as is, de viszont abból csak B-s van, nincs A-s, jó az úgy, ha a HSE-je nem 100-220, hanem 200-tól felfele van vagy esetleg jobb a BC557B-s is?

100 ohmos ellenállásból milyen kell pontosan, pl, ez jó lenne?:
http://www.hestore.hu/prod_10020593.html

LED diódából ez jó: http://www.hestore.hu/prod_10020297.html

és a fototranzisztorból ez jó lehet?:
http://www.hestore.hu/prod_10026736.html

Válaszotkat előre is köszönöm!Tar Sándor
2011-03-01 17:26:36
Köszönöm,igy is sokat segítettél!!!