Hírek / „Oldódó bojlik” 1. Rész

2011-02-01 23:36:54 • bojli, bojlikészítés, oldódó bojlik

Megmosolyogatató számomra már a cím leírása is mert ha két évvel ezelőtt valaki azt mondja, hogy én az „oldódó bojlikról” fogok cikket írni akkor valószínüleg azt mondom neki, hogy szerezzen magának egy beutalót a sárga házba.

Aki ismer az tudja, hogy sose voltam túl jó véleménnyel az „oldódó bojlikról”, talán még itt a Pontyvilág hasábjain is hangot adtam ennek. Egyszerűen sose tartottam igazán bojliknak ezeket a szárított tésztagolyókat - az idézőjelek se véletlenek - de igaz ami igaz lehet velük halat fogni, sőtt bizonyos körülmények között kimagasló eredményeket lehet elérni ezekkel a csalikkal, így érdemes velük foglalkozni.

Bojlinak tekinthető?

Számomra talán ez az egyik leg sarkalatosabb kérdés, amire ha valójában egyértelmű választ adnánk akkor szerintem nagy borulásokat lehetne előidézni vele, főleg a versenysport köreiben. Mert ugye a bojli gyakorlatilag nem más mint egy főtt tésztagolyó, nem utolsó sorban a neve is az angol főzésből ered... na de ezt már sokszor leírtuk.
Ezzel szemben az „oldódó bojlik” valamilyen ragacs segítségével készülnek, legyen az melasz, cukorszirup, méz és még sorolhatnám. Ezt a kötőanyagot vízzel felhigítjuk, belerakjuk az olajokat, majd a lisztekből tésztát gyúrúnk és golyókat formálunk. A receptek összetételétől függően akár 2-3 hétig is kell ahhoz szárítanunk, hogy 2-3 órát kibírjon a hajszálon. Mitől lesz ez bojli?

1.: Főzni nem főztük, tehát mondjuk úgy a bojlik alapját képező hőkezelésen nem esett át.
2.: Ha ezeket a csalikat bojlinak nevezzük akkor a legtöbb pelletet is annak kéne, sőtt ha azt vesszük vannak olyan pelletek amelyeket a gyártás során gőzzel hőkezelik, tehát innetől kezdve azok közelebb állnak a bojlikhoz mint a mi „oldódó bojlijaink”. Ennek ellenére a pelleteket nem lehet használni a legtöbb bojlis versenyen az „oldódó bojlkat” igen. Érezzük az abszurdítást?
3.: Innentől kezdve már csak maximum azt mondhatjuk, hogy az „oldódó bojli” azért bojli mert kerek, na ezután akkor minden kerek csali bojli?

Érdemes ezen elgondolkozni és talán nem ártana szélessebb körökben is foglalkozni a témával. A legtöbb versenyszabályzat nem tiltja ezeket a csalikat, sőtt a bojlikkal veszi egy kalap alá, viszont úgy gondolom ha mindenki elgondolkodik az előző 3 ponton akkor a válasz elég egyértelmű. Sokmindennek nevezhető, de biztos nem bojlinak, talán inkább aszaltkának...

Az előnyök

Nem szeretném egy teljes cikken keresztűl a bojli vagy nem bojli kérdést boncolni, inkább foglalkozzunk ezeknek a csaliknak az előnyeivel.

1.: A legjobban összeállított főtt bojli se dolgozik olyan gyorsan mint egy „oldódó bojli”, hihetetlen gyorsasággal oldódik, leválnak róla részecskék és a legkisebb mozás hatására a vízben ezek egy felhőt képeznek a csali körül. A halak szinte önfeldtlenül táplálkozhatnak a felhőben.

2.: Nem lehet vele „túletetni” a halat, gyakorlatilag folyamatos etetés mellet is biztosak lehetünk benne, hogy a 3 órával korábban bedobott golyókból gyakorlatilag egy kis etetőnyag maradt az iszapban, még akkor is ha nem járt olyan hal az etetésünkön amelyik felszívta volna őket még egész formában. A halak a szétoldódótt maradványokból nem tudnak mennyiségben táplálkozni, de mégis érzik az iszapban, így azt folyamtosan keresik (amennyiben tetszik nekik).
Pont a gyors oldódás végett nem ajánlom, hogy csak és kizárólag oldódó bojlikkal etessünk, horgásszunk, mert a világ összes pénzét elszórhatnánk. Célszerű főtt bojlikkal kombinálni etetéskor, így mindig van darabosabb táplálék a helyünkön. Természetesen tudunk olyan „oldódó bojlit” készíteni amely összetétele nem nagyban tér el a főtt társáétől, csak az elkészítés módja különbözik alapvetően, de erről majd később.

3.: A méretválaszték teljes palettájával horgászhatunk „egy időben”. Míg a főtt bojlik esetében sokszor nem is gondolunk arra, hogy ha a huszas bojli nem megy akkor a méreten változtassunk, tehát felrakjunk egy 16-ost vagy netán 10-es golyót, az oldódó csali estében gyakorlatilag a folyamatos oldódásnak köszönhetően végigpróbáljuk a méretválasztékot. Sok esetben pont a méretváltoztatás hozhatja meg a kívánt sikert és nem a csali összetétele az elsőszámú probléma.

Felfűzünk egy 20-as „oldódó bojlit” a hajszálra és ha mondjuk 2 óra múlva kapásunk van akkor már lehet, hogy csak 10mm-es a golyó átmérője. Ismerőseim körében sokan számolnak be arról, hogy egy horgászat során szinte mindig ugyan akkor húzta el a hal az „oldódó bojlit”, amikor mondjuk már csak borsószem nagyságú volt. Ami talán ennél is érdekesebb, hogy sok nagy hal lesz az áldozata ilyen mini csaliknak, ennyit ahoz, hogy a nagy csali az egyenes út a nagy halhoz :).
A folyamatos etetésnek köszönhetően az etetésünkön is megtalálható az „oldódó bojlik” teljes méretválasztáka. Miután észrevettük, hogy például a kapások jellemzően 1 órával a bedobást követően jelenkeznek amikor a csalink mondjuk 15 mm-es, akkor ezt a holt időszakot kiküszöbölhetjük azzal, hogy a bojlikat előáztatjuk és úgy horgászunk velük. Tehát a parton megvárjuk míg leoldódik egy pohárban a látszólag „sikeres méretre” és csak azután csalizunk vele.

Behúzós horgászathoz is használható

Első körben dobálós „gyors” horgászathoz használtuk ezeket a csalikat amikor csak 1-2 napot vagy csak néhány órát tudtunk horgászni és természetesen versenyzéshez. Ha őszinte akarok lenni nem is gondoltam arra, hogy behúzós horgászatnál is beválhat. Néhány óra után leoldódik a csali a hajszálról és ha 400-ra vagyunk behúzva akkor nem csónakázhatunk állandóan oda-vissza ha ez idő alatt nem volt kapásunk, nem utolsó sorban zavarnánk az etetést is.

Teljesen addig ebben a hitben éltünk míg barátaim tavaj összel elmentek horgászni a Széki tóra és néhány nap horgászat után hívtak telefonon: „Képzeld Gábor úgy fogjuk a halat, hogy főtt bojlival csalizunk és az oldódó megfelelőjével meg etetünk melléje és eszméletlen hatékony!”
Szépen fogták a halat és nem csak az apraját, úgy néz ki az „oldódó bojli” ennél a módszernél is rejt még lehetőségeket, érdemes vele kísérletezni.

De nem mindig megoldás

Visszaolvasva az eddigi sorokat nem csodálnám, ha sokan azt hinnék, hogy ez a „csoda” amire vártunk. Megnyugtatok mindenkit, nem! Kétségtelenül hatékony lehet, viszont mint ahogy azt a horgászat már sokszor bebizonyította nincsenek örökérvényű szabályok, amelyek mindig mindenhol beválnak.
Néhány hete futottam bele egy érdekes történetbe. Ismerőseim akiknek bojlit készítettem hívtak egy befejezett túra után: „Gábor nem fogod elhinni mivel fogtuk a halat, nem az oldódóval se a friss néhány napos főtt bojlikkal hanem a tavaj őszi csont kemény főtt bojlikkal.”
Természetesen mindhárom bojli összetétele megegyezett, kivéve az oldódónál szükséges módósításokat. Érdekes módon se a friss magas nedvességtartalmú golyó, se az oldódó nem kellet a halaknak, míg a csont keménnyel meg fogták őket míg el nem fogyott. Egyetlen logikus magyarázata van az esetnek, a kagylók tehetnek róla! Az említett vizben nagyon sok a kagyló, a halak is tele voltak vele (a pontyzsákban nagymennyiségű kagylóhéjat találtak), így valószínüleg a keményebb csalik „természetazonosabbak” voltak a halaknak.

Na ennyit a megoldásokhoz, minden víz más és meg kell ahhoz ismernünk, alkalmazkodnunk kell hozzá, hogy igazán sikeresek lehessünk!

Ami hihetetlen

Az „oldódó bojlik” esetében számomra talán a legnagyobb rejtéj, hogy miért működik akár egy hétig is és nem áll le róla a hal. Semmiféle hőkezelést nem végezünk a készítésünk során ami például az emésztés szempontjából lenne nagyon fontos, viszont elhagyjuk a tojást ami előnyös lehet! Ezzel kapcsolatban mindjárt lenne egy kérésem, csak azt ne írja senki, hogy a szobahőmérsékleten történő szárítás a hőkezelés ezeknek a csaliknak az esetében!

Számos főtt bojlinál is észrevehető, hogy ha nem megfelelő az összetétele, mondjuk csak egy nagy szénhidátbomba akkor jellemzően néhány nap után abbamaradnak a kapások. A gyors szénhidrátokról már korábban írtam...
Lehet, hogy jóval nagyobb jelentősége van a recept összetételének, a kiválasztott liszteknek mint a hőkezelésnek (esetünkben a főzésnak vagy párolásnak)?! Ez az egyedüli logikus magyarázat! A főtt bojlik esetében tudjuk mi a különbség egy jól összerakott recept és egy „csapágygolyó” között.

Első kísérletek

Barátaim akik először mondták, hogy készítsek „oldódó bojlit” adtak néhány tippet az addigi tapasztalaik alapján. Mik azok az alapanyagok amelyek nekik beváltak és melyek esetében vették észre, hogy nem lett tőle jobb a csali, vagy éppen nehezen lehetett dolgozni a tésztával.
Ezen az úton elindúlva készítettem el az első oldódó bojlikat, hát elmondhatom, hogy annyit szerintem még nem káronkodtam mint azon a délutánon. Vagy ragadt vagy tört a tészta, az elő kinyomásnál a leghosszabb hurka amit össze bírtam hozni az kb 5cm hosszú volt, megszenvedtem vele és néhányszor elismételtem, hogy többet ilyet nem csinálok....

Szerencsére ezt nem tartottam be, mert azóta számtalanszor értünk el szép eredményeket „oldódó bojlikkal”, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a jelenlegi recepteknek már sok köze nincs az eslő kísérleteknél használt keverékekhez.

Rájöttem, melyek azok az alapanyagok amelyeket jól lehet használni és hogy vannak olyan lisztek amelyekt jobb kihagyni ezekből a csalikból. Az adagolások is teljesen másak mint egy főtt bojli esetében, míg ott 20% kukoricacsíraörlemény tésztásít és „lezárja” a bojlit, oldódó recepteknél nyugodtan használhatunk ennyit. Mindent összevéve olyan 20%-os módosítással lehet a jól összeállított főtt bojlireceptből „oldódó bojlireceptet” készíteni, amelyik jól működik hosszú távon is. A következő részben bemutatok néhány receptet és még tartogatok néhány meglepetést az „oldódó bojlikkal” kapcsolatban.

Honyák Gábor

 

Fél óra után.

 

Egy óra után.


Másfél óra után.


Két óra után.


Két és fél óra után.


Három óra után.


Ne feledjük, hogy a kísérleteket akváriumban végeztük! Egy tóban vagy folyóban vízmozgástól függően az oldódás akár két háromszor ilyen gyors lehet!

 

 

 

Szólj hozzá

Magyar Gergő
2015-02-08 12:37:08
Üdv a kérdéseim ezek lennének, hogy bojli készítésnél a kukorica tej helyettesíthető-e ??mint olvastam itt egy illető is azt vallja ugyanolyan mint a cukor szirup,valóban így van? vagy ha készítek cukorszirupot és aromával ízesítem azt mjad úgy használom bojli készítéshez akkor nem ugyanazt érem el vele mint a kukorica tejjel???vagyis hogy gondolok itt arra hogy a kukorica tej is így állhat össze, és ha házi alapanyagokból akarok készíteni bojlit ahhhoz hogy sikeres legyen a csali és megtartsa a halat napok multán is akkor milyen anyagokkal dolgozzam a bojlimat ? mik azok amelyek tényleg igazán szükségesek ?előre köszönöm a választ ...üdvözletem.

Kovács Szilárd
2011-04-06 20:03:04
Szia Tibor!
Nincs köze a kukoricához, de ettől még jó :))))))
Különböző cukrok pl szőlőcukor, gyümölcscukor stb. az alkotó elemei, de ezek mind olyan anyagok amit szeretnek a halak!

Borsos Tibor
2011-04-06 12:50:09
Sziasztok én most gyúrtam le 2kilót evel a kukorica tejjel nagyon kellemes csemege kukorica illata van és az íze is olyan, hogy most ez csak aroma és cukor vagy tényleg valami köze van a csemege kukoricához az nincs ráírva de első benyomásra tetszett.

Szilágyi Dániel
2011-02-04 21:10:27
Köszönöm Gábor a válaszod!
Valami hasonlóra gondoltam én is!
Üdv.

Honyák Gábor
2011-02-03 23:17:19
Szia Dani!

Amikor először ismerkedtem az oldódó bojlikkal akkor én is találkoztam a kukoricatejjel és próbáltam utánajárni mi az.
Én odáig jutottam, hogy szerintem egy fantázianév amit kitalált valaki egy összekotyvasztott lére amit valahol egy sufniban kevernek. Sokáig gondoltunk arra, hogy esetleg a tejes kukorica leve, de nem az.

Minden esetre hangzatos és ezáltal eladható, de ahogy Te is írtad sok minden megfelel az oldódó bojlik készítéséhez. Én igazán nem vettem észre különbséget a különböző lötyikkel készült golyók között.

Üdvözlettel
Honyák GáborSzilágyi Dániel
2011-02-03 14:18:23
Szia Gábor!
Igazábol én arra vagyok kíváncsi,hogy mi is az a kukoricatej? Román versenyhorgászoktól hallotam egy versenyen ,hogy ők előszeretettel használják ,és nem csak oldódó bojlihoz.....Megmondom őszintén én még nem találkoztam vele,keresgéltem a neten vele kapcsolatban ,de nem sokra jutottam,igaz sok időt nem szántam rá.Egyébként én magam is ki próbáltam már jó néhány anyagot(a házi cukorsziroptól melaszon át-gyári szirupokig) míg megtaláltam a számomra legjobbat mind árban és minőségben az oldódó bojlikhoz.
Üdv:Dani