Barkács - Levegős kinyomó

2011-02-21 11:39:15 • bojlikészítés, barkács
hozzászólások: 6
 szavazatok: 33

Barkács - Levegős kinyomó

A Halzóna egyik látogatójától kaptunk egy nagyon érdekes barkács ötletet...
Aki sok bojlit készít és nem szereti tekerni a húsdarálót annak ajánljuk figyelmébe egyik látogatónk ötletét. Otthon készített levegős kinyomót néhány alkatrészből amit ebben a filmben bemutat nekünk. Jó barkácsolást!

Szólj hozzá

István Illés
2017-01-21 00:02:54
Én ezt egy kiselejtezett pneumatika vagy hidraulika munkahengerből és egy kézi kapcsolású szelepből oldanám meg. Ezzel ugyanis a lefúvatás is azonnali, amint elengedem a gombot, visszaváltja a rugó és a hengerből a nyomást azonnal elengedi. Csak a levegő cső vastagságára kell ügyelni a hengerhez képest. Meg lehet spékelni még egy nyomás szabályzóval is és akkor a kinyomás sebességét is gond nélkül lehet állítani. Elég esztergáltatni két végdugót hozzá, és a tolórudat is érdemes benne hagyni. Ugyanis így látjuk mikor fog kifogyni, másrészt pedig könnyen vissza lehet húzni a dugattyút. Egy 100-as, 15-es hengerből akár 1,5-2 kiló is kinyomható egy töltéssel (függően mekkora a henger.) Viszont ha valakinek fontos, hogy egyenletesek és levegőbuborék nélküliek legyenek a golyók, annak inkább javaslok egy húsdarálót. Kevesebb cucc kell hozzá és nagy mennyiséget is gond nélkül le lehet vele gyártani.

Hliva Péter
2014-04-20 15:13:42
Nekem sikerült az itt látható linyomót megcsinálni.Egy darabig működött,de 1 alkalommal a dugattyúból lövedék lett,mert eltört a menetes véglezáró és a feltorlódó levegő kilőtte a dugattyút. Nagyot szólt. :) Valamilyen megoldással lefúvó szelep kellene bele és szerintem jó lessz.

Krisztián Gábor
2011-02-23 11:21:17
Más megoldás is szóba jöhet. Adott egy 1000Ft-os (1-2 hete akciós volt, de gyári kinyomót is érdemes erre átalakítnai) Lidis kinyomó. a kinyomó kart lebűvölöd róla. Csak a két menetes rész maradjon. Ahol a kinyomó kar volt, a menetes részre belülre 1-2 mm vastagságú lemezdarabot teszel. A közepét átfúrod 11mm-el és kívülre hegesztesz rá egy 10-es anyát. A lemezdarabot 3-4 helyen átmenő furatokkal rögzíted a menetes részhez. Veszel egy menetes szárat (cca 130 Ft) és a megfelelő méretűre vágod. A végére ráaplikálod a dugattyút és kész.
Egy oda-vissza forgós fúrógéppel tökéletesen működik. Figyelj a fúró teljesítményére, mert a bóvli fúrókat könnyen le lehet égetni.
Olcsó és gyorsabban lehet vele dolgozni, mint a darálóval.

üdv. gaborci

Honyák Gábor
2011-02-21 22:47:28
Szia Péter!

Bennem is felmerült a gondolat, hogy a levegős kinyomó elméletileg szét tud e robbanni mondjuk 5-6 bárnál. Gyáriakban is van hasonló ami levegős és árulják.
Nálam a levegősnél amikor valami nem stimmel, pl levegőcső megreped vagy nem jó a tömítés a légnyomás egy pillanat alatt elmegy. Ennél szerintem a gyenge pont vagy a vékony műanyaglap lehet a hátulján vagy szigetelőszalagnál mehet el a levegő.

Természetesen mint minden barkácsnál itt is igaz, ahogy Te is sugalltad legyünk körültekintőek és vigyázzunk a saját testi épségünkre!

Üdvözlettel
Honyák Gábor

M. Szabó Péter
2011-02-21 22:13:07
Nem biztos, hogy jó ötlet ilyen vékony falvastagságú csövet túlnyomásnak kitenni - szép kis repeszgránáttá változik ha az anyag elfárad...

Fecske Adrián
2011-02-21 16:35:41
Szerintem könnyen megoldható, hogy megálljon a massza, csak mint az autószerelőknél az emelőkön is látni kell oldalra egy csap, ha jól tudom T idommal lehet leágaztatni, egyiken megy be a levegő, majd elzárjuk, és a másikon megy ki a fölös nyomás.