A halak reagálnak a táplálék fölöslegre és hiányra is, nemcsak a táplálékfelvétel intenzitásának változásával, hanem a táplálék választásán keresztül is....
A halak reagálnak a táplálék fölöslegre és hiányra is, nemcsak a táplálékfelvétel intenzitásának változásával, hanem a táplálék választásán keresztül is. Ezt tudományos kísérletekkel is ki tudták mutatni pontyoknál japán és orosz kutatók.
A kísérletek során azt vizsgálták, hogy különböző hosszúságú éheztetési időszakokat (2, 12, 18, 24, 72 vagy 144 órát) követően a pontyok hogy reagálnak a különböző ízesítéssel ellátott tápokra. Azt tapasztalták, hogy 2 órával a jóllakásig történő etetést követően a felkínált takarmány fogyasztása szorosan összefügg a halak ízválasztásával.. A következő 22 órás éhezési időszakot követően gyorsan emelkedett táplálékfelvétel igénye. A 24 órás koplalás után az etetést követően a kísérleti tápok többségét felették. Az étvágy szerinti érdeklődés, azaz a megkülönböztetés a különböző ízesítésű tápok iránt az első 24 órát követően jelentősen visszaesett.
A 6. étkezési napon (144 óra éhezés után) már csak mindössze egy, a pontyok számára nem kívánatos, ízesítő anyagot tartalmazó tápot utasítottak vissza a többit elfogyasztották annak ízétől függetlenül. A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy táplálékhiánynál és hosszabb éhezést követően a felvett táplálékspektrum jelentősen bővül, vagyis az éhezés csökkenti a válogatósságot.
Ha a kutatások tapasztalatait hazai vizeinkre lefordítjuk, akkor röviden azt lehet írni, hogy kis területű viszonylag nagy mennyiségű ponttyal telepített vizeinken a rendelkezésre álló szegényesebb természetes táplálékkészlet mellett kevésbé válogatósabbak halaink a csalik vonatkozásában. Míg nagyobb területű vizeinken, ahol területegységre kevesebb pontyállomány jut, a jelentős és változatos természetes táplálékkészlet mellett a pontyok válogatósabbak és jobban figyelnek a felkínált csalik minőségére és íz hatására.
forrás: mohosz.hu
Címkék: