Hírek

XIV. Maconkai SBS bojlis kupa - 1.rész

Halzona.hu szerkesztőség  

Őszintén szólva elég vegyes érzelmekkel állok neki ennek a cikknek. Ennek több oka is van és ezalatt nem csak személyes okokat értek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy már 7. alkalommal vettem részt a maconkai versenyen, és í­gy nemcsak mint külső szemlélő tudok véleményt alkotni, hanem úgy is, mint aktí­v résztvevője és néha szenvedő alanya ☹ is ennek a hosszú és kihí­vásokkal teli versenynek.

Őszintén szólva elég vegyes érzelmekkel állok neki ennek a cikknek. Ennek több oka is van és ezalatt nem csak személyes okokat értek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy már 7. alkalommal vettem részt a maconkai versenyen, és í­gy nemcsak mint külső szemlélő tudok véleményt alkotni, hanem úgy is, mint aktí­v résztvevője és néha szenvedő alanya ☹ is ennek a hosszú és kihí­vásokkal teli versenynek.


Természetesen a lehető legobjektí­vebben próbálom nektek bemutatni a versenyzés világát, azon belül is ezt a konkrét versenyt. Manapság a bojlis versenyeket bizony kategorizálni kell, mert mindenhol más szabályok érvényesek. Vannak versenyek ahol korlátozzák a használható etetőanyag mennyiségét és összetételét is, vannak ahol nem. Az egyetlen dolog amiben megegyeznek, hogy csak bojlival lehet csalizni! A versenyen mérlegelhető halak méretére is vannak előí­rások, pl.: sok versenyen 5kg felett számí­t csak a hal, valahol ez 3kg máshol 2kg stb. A halak fajtáját tekintve is vannak különbségek, mert a legtöbb bojlis versenyen csak a ponty számí­t, de néhol az amurt is értékelik, illetve egyéb fajokat, mint pl.: a márna.


Na de ez után a kis kitérő után térjünk vissza a jelenlegi témánkhoz. Fontos a szabályok részletes bemutatása, mert csak í­gy lesz igazán érthető, hogy hogyan zajlik ez a verseny. Az első és legfontosabb, hogy egy csapat 3 főből áll, 2 versenyző és 1 fő segí­tő. Sokan most biztos furcsának találják ezt, de az a helyzet, hogy ha minden flottul megy, akkor 8-900 kg halat is lehet fogni egy versenyen, ami tekintve az 1 kg-os minimum súlyt, bizony jó pár 100 db halat is jelenthet! Fizikailag ez rendkí­vül megerőltető, í­gy a segí­tő nagyon fontos tagja a csapatnak! A régebbi szabályok annyiban módosultak, hogy a segí­tő már ténylegesen el tudja látni a feladatát, tehát tevékenyen részt vesz a csapat munkájában, szákolhat, etethet és emellett még a csalizást etetőanyag gyúrást, mérlegelést is ő csinálja. Ezek rengeteg időt elvennének egy csapat versenyidejéből, ha ezt mind a versenyzőknek kellene csinálni. Egyszer kiszámoltuk, hogy mennyi időt jelent egy verseny folyamán az, ha a halfogás után nekiállunk csalizni, és úgy bedobni. Lehet, hogy erre nem gondolna egy laikus, de több óra elmegy a semmire. Emiatt nagyon lényeges dolog, hogy legyenek előre csalizott előkék, illetve minimum 2 db tartalék bot, ami fel van szerelve és csalizva. A hal megszákolása után a segí­tőre van bí­zva minden és amint a hal a partra kerül, a szabad versenyző már azonnal dob a tartalék botokkal,. Ezek olyan praktikák, amik természetesen akkor alkalmazhatók, ha a verseny jól alakul és jó helyezésért küzdünk, de ilyenkor elengedhetetlen, főleg ha nyerni szeretnénk, és szerintem egy versenyre mindenki úgy megy el, hogy ezt tűzi ki célul!
A versenybe – ahogy már í­rtam – minden 1 kg feletti ponty, amur és márna számí­t bele! Pontok alapján dől el a verseny kimenetele, tehát az nyer, aki a legtöbb pontot eléri, azaz a legtöbb halat fogja súlyra. Korrekció nincs a pontozásban, a 10 kg feletti halak esetében nem adnak plusz pontot. A verseny időtartama 111 óra non-stop. Ez nem semmi főleg úgy, hogy 5 éjszaka van benne.


A legelső lépés egy versenyen a sorsolás, ami Maconkán a következőképp zajlik: minden csapat húz egy sorszámot, majd ez alapján választ a szabad helyek közül. Újabban elég sok versenyen alkalmazzák ezt a fajta sorsolási rendszert, ami én úgy gondolom nem a legjobb megoldás. Ez az én véleményem, de beszéltem elég sok versenyzővel erről és azt vettem észre, hogy nagyobb arányban vannak azok, akik osztják a véleményemet. A húzási sorrendet úgy döntik el, hogy az előző verseny eredményei alapján, esetleg a részvétel számának és az eddigi eredmények alapján. Igaz, hogy matematikailag semmivel sem rosszabb az esély ezzel a fajta sorsolással, de mégis úgy érzem, hogy aki egyszer kifog egy rossz helyet elég nehezen fog újra jó helyre kerülni. Nem lehetetlen, de nehéz.
Miután megtörtént a sorsolás, 4 óra áll rendelkezésre a rajthelyek elfoglalására, helykeresésre, etetésre. A szektorok, minimum 50m szélesek, és 120 méter hosszúak, de elég sok helyen megengedett az, hogy kidobjunk a szektorból, illetve a partról a szektoron túl is lehet etetni. 3 csapatnak jár egy csónak, és ez elég is, nem tudok olyanról, hogy ezen lett volna vita. Természetesen saját csónakot lehet hozni, de túl sok értelme nincs, mert csak a helykeresésre lehet használni szektoron belül, illetve az első etetést lehet csónakból megejteni.
Ezzel el is érkeztünk az etetéshez, ami mint ahogy í­rtam első esetben csónakból, majd utána partról csak kézi erővel működtetett eszközzel, tehát rakéta, parittya, dobócső lehetséges. Első alkalommal a szemes termény mennyisége nem lehet több 50kg-nál, utána viszont korlátlan mennyiségben lehet etetni szemes terményt, bojlit, pelletet, etetőanyagot, csak az élőanyag használata tilos!
Csalizni csak 10mm-nél nagyobb bojlival lehet.
A mérlegelés nagyon profin megy, naponta 2-szer, de ha szükséges, akkor többször is, minden szektorban van két csoport, akik váltják egymást.


Dí­jazás az első három helyezettet illeti meg, ami pénzdí­j és tárgynyeremény, valamint ha egy szektor győztes nincs benne az első háromban, akkor a 3. hellyel megegyező dí­jazásban részesül. Ezen kí­vül még vannak minden kupán különböző felajánlások és természetesen a legnagyobb hal dí­ja!


A maconkai verseny egyébként a CIPS, FIPS nemzetközi szabályzata alapján megy, és nagyon profin, minden apró részletre odafigyelve bonyolí­tják le évről évre. Ez természetesen mindenkinek érdeke, mert mi versenyzők védve vagyunk az esetleges óvásoktól, mivel minden apró részlet a helyén van, nem tud olyan helyzet kialakulni, hogy óvás legyen. Ezzel együtt olyan csapatok vesznek részt a versenyen, akik sportemberekből állnak, és akik elismerik, ha valaki jobb náluk, nem okoznak dacból és irigységből kellemetlenségeket. Emellett fontos még, hogy ha itt valaki kimagasló eredményt ért el, akkor azt el is tudja fogadtatni, tehát értem ez alatt, hogy egy világcsúcs fogást nemzetközileg is elismernek, ezáltal hivatalossá válik. Hozhatnék fel még egyéb példákat is ezzel kapcsolatban, de úgy gondolom, hogy a szabályok bemutatásával világos képet kaptatok már a verseny menetéről, a következő részben, pedig be fogom mutatni, hogy zajlik egy ilyen verseny versenyzői szemmel nézve.

Kovács Szilárd

 

Címkék: