Hírek

A FeHoVa kiállí­tói ás látogatói szemmel

Halzona.hu szerkesztőség  

Azt hiszem most hoztam egy jó döntést azzal, hogy ezt a cikket nem közvetlenül a kiállí­tás befejezése után í­rtam meg, hanem rápihentem egy napot és csak most hétfő este ugrottam neki. Tele vagyok indulatokkal, amelyeket í­gy papí­ron nem igazán lehet átadni, inkább egy hangfelvételt kellett volna csinálnom. Sokszor ki lehetett volna rakni a 18-as karikát a négy nap alatt és sajnos néha olyan emberekkel morogtam, akik nem érdemelték meg, mert valójában nem ők tehettek róla, csak úgymond utasí­tást követtek.

Azt hiszem most hoztam egy jó döntést azzal, hogy ezt a cikket nem közvetlenül a kiállí­tás befejezése után í­rtam meg, hanem rápihentem egy napot és csak most hétfő este ugrottam neki.
Tele vagyok indulatokkal, amelyeket í­gy papí­ron nem igazán lehet átadni, inkább egy hangfelvételt kellett volna csinálnom. Sokszor ki lehetett volna rakni a 18-as karikát a négy nap alatt és sajnos néha olyan emberekkel morogtam, akik nem érdemelték meg, mert valójában nem ők tehettek róla, csak úgymond utasí­tást követtek.

De talán kezdjük az elején, hogy teljes legyen a történet, ami persze lehetetlen, mert ha minden idiotizmust leí­rnék amit tapasztaltunk az elmúlt években akkor ebből egy regénysorozat lenne.
Nyúljunk csak kicsit vissza – egy évvel ezelőtt – tavaly már negyedik alkalommal állí­tottunk ki a FeHoVán, a szokásos módon lefoglaltam időben egy 9 négyzetméteres standot, ami mindent egybevéve durván 250 ezrembe fájt (bruttó). Időben lefoglaltuk, jóval előbb befizettük a pénzt... magyarán szólva úgy csináltuk ahogy kellett volna. Erre kikerültünk az épület legvégébe egy iszonyat hideg sarokba, ahol a sarokstand egyik oldalán volt egy akkora betonoszlop, amely falnak is elment volna, na ennyit a sarokstandról. Fűtés gyakorlatilag nem volt. Mí­g az A pavilonban kis túlzással megsültek és ott tényleg európai szí­nvonalú körülmények között állí­tottak ki a vadász érdekeltségű kiállí­tók.
így jártunk, de ami az igazi rejtély volt, hogy miért tolták ki a standokat a legvégére, középen meg ott volt az óriási űr. Kiderült a turpisság, volt aki óriási standot foglalt le, hogy majd jön, de persze nem tette, a hely meg ott volt… Na ennyit ahhoz, hogy mennyire érdemes időben, korrektül befizetni mindent.

Az í­géretet megkaptuk, jövőre jobb lesz, tudják a hibákat, olcsóbbak lesznek a parkoló bérletek...

Eljött a 2010-es FeHoVa ideje, gondoltam idén én sem foglalom le annyival korábban, aztán majd lesz valami. Valóban vagy két héttel a FeHoVa kezdete előtt érdeklődtem, majd nem sokkal később elmentünk személyesen megbeszélni a standot. A stand helye rendben van, olcsóbb lett a parkoló bérlet, a tavalyi majdnem 8 ezer helyett már csak 3...
Na de nézzük a standárakat. Értelem szerűen fizetünk egy helydí­jat, néhány baromságot, de mielőtt tételesen felsorolom és nekem ugrotok, hogy mi a francot panaszkodok, nem teszem. Lényeg a lényeg, hogy minden költséget figyelembe véve vagy 30%-al drágább lett a stand, mint tavaly... röhej, í­gy könnyű 5 ezret engedni a parkolójegyből. Miután már öt éve kiállí­tunk... kapunk némi kedvezményt, í­gy csak 20%-al lesz drágább az egész. Na mindegy, ugorjunk neki.

Egyetlen tétel van a röhejes regisztrációs dí­jon kí­vül, amire érdemes egy gondolatot pazarolni, az az árambekötés. Azt hiszem ez egy tökéletes találós kérdés lenne a Halzónára, mennyibe kerül egy árambekötés a standra, áramfogyasztással együtt?
Na megfejtem, durván 53 ezer forint, amit kb. 5 perces munkát igényel, mert kb. ennyi idő mí­g feldobnak egy kis dobozt a stand oldalára, ahova benyomhatod a hosszabbí­tót, ja persze meg a 4 napos fogyasztása a lámpának és a TV-nek. Nem vagyok naiv és tudom, hogy vannak egyéb költségek, de mindenki döntse el maga, hogy ez mekkora lehúzás....

Eljött a várva várt nap, szerda este megérkezünk a FeHoVá-ra illetve az elméleti standunk helyére, mert azt nem találjuk. Egyszerűen elfelejtették felépí­teni, egyben le a kalappal a srácok előtt, mert miután kiderült a hiba kb. fél órával később állt a standunk amiből az épí­tés talán 10 perc se volt.
Ja igen, ennek a 6 méter falnak a bérleti dí­ja durván 50 ezer. Juhú, áll a standunk, mi is mindent összeépí­tünk és kezdődhet.

Lezajlik a négy nap, a végén összepakolunk, bepakoljuk a kocsit, megyünk szépen libasorban ki a kocsikkal, amikor látom, hogy a kaputól sorban fordulnak vissza a kocsik. Kiderül miért, mert kell valami zöld papí­r, amit a K épületben kellett volna kérnünk. De jó, vissza fordul, fél óra séta a kiállí­tás területén és a K épületben sorban jönnek szembe a kiállí­tók káromkodva a zöld papí­rokért.
Hozzáteszem, biztos, hogy valahol szerepel az X oldalas szerződésben, de idáig nem kellett és azt se értem, hogy naponta jött valaki a szervezőségtől ellenőrizni valamit, de látszólag az nem volt fontos, hogy ezt megemlí­tsék. Azt meg végképp nem értem, hogy mi a francnak van mindenen vonalkód... akkor nem az lenne a logikus, hogy lehúzzák a belépőkártyánkat és a gép mutatja, hogy mehetünk, mert kifizettünk mindent. Mert valójában, ugyan burkoltan, szerintem erről szólt ez az esti papí­rkérésünk.

Azt gondolom érezhető, hogy tele a seggem az egésszel, a tetején én úgy érzem, hogy lehúznak, a többit majd a végén.


Nézzük az egészet látogatói szemmel

Férj, feleség gondol egyet és kimegy a kiállí­tásra, ha nincs véletlenül valami kedvezményük, akkor kapásból fejenként 2000 Ft-ot kérnek el tőlük (tehát 4000 ugrott). Természetesen vannak kedvezmények, csoportos belépők... ennek mindenki utánajárhat. De alapesetben ez a helyzet, ja és mielőtt elfelejtem, ha netán kocsival jönnek és valahol helyben parkolnak akkor még 800 Ft (napi dí­j) ugrott.

Bejutottak, körülnéznek, találnak maguknak néhány dolgot...
A programok mondjuk szerintem részben felejtősek, főleg horgász szemmel. Viszont lehet pár terméket találni amiket tényleg jó áron lehet megvásárolni. Összegyűjtöttünk néhányat közülük, illetve megnéztük, hogy a kiállí­tás ideje alatt két boltban mennyibe kerültek ezek a termékek. A táblázatban felsorolt árak a termékeken szereplő árak, tehát nem vettük figyelembe, hogy valakinek pl lehet törzsvásárlói kedvezménye az adott boltban. A legnagyobb körültekintéssel gyűjtöttük össze az adatokat, de a hiba lehetősége nem teljesen kizárt.

 

A vásárlás után már csak egy dolog van, üljünk le enni. Ide inkább két másik ember tapasztalatát emlí­teném meg. Egy úriemberrel elkezdtünk beszélgetni a standon aki panaszkodott, hogy azt hiszi ez lesz az utolsó FeHoVá-ja mert rendelt 3 adag sült krumplit kecsappal, amiért fizettet 1700 Ft-ot.
De azt hiszem ez még mind semmi egyik nagykeres ismerősömhöz képest. Elment az egyik sütő-főző standhoz, hogy vásároljon magának ebédet, kért sült húst, köretet és savanyúságot, mindezért potom 4000 Ft-ot fizetett. Hozzáteszem semmi extra adag nem volt és könnyedén megette egyedül. Az ilyen árus meghibbant???

Nem tudom hova vezet az egész, de lépten nyomon azt érzem, hogy ki vagyunk szolgáltatva. A Hungexpósok panaszkodnak, hogy miért csak ennyien állí­tanak ki és miért nem kérünk nagyobb standokat. Ezek vajon nem gondolkoznak? Nem tűnik fel nekik, hogy évről évre kevesebben állí­tunk ki és akik eljönnek azok is egyre kisebb standdal? Ébresztő!

Ennyi pénzért, sőt olcsóbban kapok külföldön standot, sőt kedvezményeket igénybe véve az EFTTEX olcsóbb lett volna arányaiban. Tényleg ez a cél, hogy tönkremenjen a FeHoVa?

Tudom, mi lesz sok embernek a válasza, ne menjünk el, de valójában idáig ez volt az egyetlen komolyabb kiállí­tás (a Hit mellett) ahol lehetett személyes kontaktusokat ápolni a látogatókkal és a kiállí­tókkal. Szerettünk mindig ide járni élveztük ezt a 4 napot.

Másik oldalról úgy gondolom elég és remélem a Pontyshow kezdeményezése egy új lehetőséget nyit a kiállí­tások terén és megszűnik az a valamilyen formában monopolhelyzet.

Természetesen ez az í­rás az én véleményemet és tapasztalatomat tükrözi és biztos nem minden adat forintra pontos, mert lehet az 50 csak 49 ezer.... de úgy gondolom nem ez a lényeg. Remélem más is megosztja velünk tapasztalatát – legalább egy hozzászólás formájában – aki hasonlóba belefutott a FeHoVá- val kapcsolatban.

Tisztelt FeHoVa szervezőség, nyissák ki szemüket, mert lassan de biztosan elfogynak a kiállí­tók és látogatók és akkor már késő lesz! Szerintem jobb lenne elfogadható árakon egy átgondolt kiállí­tást szervezni.
Lehet csak én vagyok naiv, de mi lenne akkor ha olcsóbb lenne a négyzetméterár, egyben egy ár lenne (hasonlóan, gyakorlatilag a legtöbb külföldi kiállí­táshoz), nem mindenféle kiegészí­tőkkel megspékelve. Pl. br. 15000 per négyzetméter, árammal, szőnyeggel és válaszfalakkal. Ha valaki berendezést akar arra meg lenne egy korrekt árlista. Szerintem jobban meg kéne becsülni a kisebb kiállí­tókat, í­gy sokszí­nűbb lenne a kiállí­tás. A kedvezőbb feltételek végett a nagyok bátrabban vinnék ki a teljes palettát, a kisebbek is ki mernének jönni. A belépő legyen csak ezer forint, kedvezményesen meg pl. 700, biztos, hogy nem jönne egyből kétszer annyi ember, de hogy jóval több az biztos. Nem lenne az mindenki számára jobb, hogy pl. kétszer ekkora lenne a kiállí­tás, komoly választékkal a látogatók számára és majd kétszer ennyi lenne idővel a látogató is. Nem ez lenne a közös érdek, szí­nvonalasan elfogadható áron, mindenki számára!? Ennek lenne hí­rneve és biztos vagyok benne, hogy a szervezők kasszájában sem maradna kevesebb pénz, de persze ez csak az én véleményem!

Honyák Gábor