Hírek

Pontyfogó Ob-Vb Deseda

Halzona.hu szerkesztőség  

Sziasztok! Megosztunk veletek pár gondolatot a Pontyfogó Ob-Vb-vel kapcsolatban, ami több horgásztársunk közreműködésével készült.

A Pontyfogó Országos Bajnokság múltja, jelene és jövője a Világbajnokságok árnyékában


A versenyzés a horgászsportban sok sporttársunknak csak egy úri hóbort, mí­g másoknak maga a mozgatórugó. Hosszas várakozás, készülődés egy versenyre, ahol egy csapat szeretné a helyből és magából is a legtöbbet kihozni, a szerencsefaktor minimalizálása mellett.

2005-ben mértük össze először horgásztudásunkat, lehetőségeinket és szerencsénket az Országos Bajnokságot követően a nemzetközi mezőnnyel. Majd 2009-ben is kipróbáltuk magunkat és 2011 óta részt vettünk mind az 5 VB-n. Voltak jó és kevésbé jó szerepléseink, hogy ez minek köszönhető, arról talán oldalakat lehetne í­rni... de ne feledjük, hogy a modern pontyhorgászat hazánkban talán, ha 15 éves múltra tekint vissza, a versenyzés meg még kevesebbre.

Az elmúlt években sok fejlődésen, szervezeti átalakuláson ment keresztül ez a szakág, amit a sok elhivatott embernek köszönhetünk a MOHOSZ-ban és a pontyfogó versenysportban. Többek között ennek is az eredménye, hogy egyre többen érdeklődnek a versenyzés iránt, anyagi és személyes áldozatokat nem kí­mélve, csupán azért, hogy egyszer képviselhessék Magyarországot a nemzetközi porondon!
Egyben az is kijelenthető, hogy óriási ví­zválasztó előtt állunk, nagyon sok tényező, feltétel 90%-ban adott és az elkövetkező rövid időszakban kell ezeket tökéletesí­tenünk, hogy mi is felzárkózhassunk a többi szakág lehetőségeihez, majd ezt követően a sikereikhez.

A 2017-es Pontyfogó Világbajnokság - ami Magyarországon, a Desedai Ví­ztározón kerül megrendezésre - nagy lehetőségeket és egyben nagy veszélyeket is rejt magában. A jövő évi, kvalifikáló, 2016-os Pontyfogó Országos Bajnokságra a lehetőségeket látván sokan készülnek. Mert az igazán szűk keresztmetszet – a felkészülés lehetősége – egy hazai VB-n nem jelentene problémát és ez egy kimagasló lehetőség mindannyiunk számára!

Az elmúlt évek tapasztalatait felhasználva egy olyan Országos Bajnokságot kellene megrendezni, ahol a szerencsefaktort minimalizálva, a végére a lehető legalkalmasabb csapatok kerüljenek ki győztesként a mezőnyből és képviselhessék Magyarországot egy hazai Világbajnokságon.

Ennek alapfeltétele a kiszámí­thatóság. Vegyünk csak sorra néhány pontot, ami rengeteget fejlődött:

A Magyar Országos Bajnokság szabályrendszere évekkel ezelőtt nagyban eltért a nemzetközi szabályzattól... ez még egy kí­vülálló számára is abszurd. Szerencsére az elmúlt években a világbajnokság szabályait többször átnézték az illetékesek és elhivatottak, és ennek köszönhetően mostanára szinte tökéletesnek mondható. Most már úgy néz ki, lassan teljesen megegyezik a Magyar Országos Bajnokság és a világbajnokság szabályrendszere, í­gy senkit se érhet meglepetés egy világversenyen.

A 2015-ös Desedai Országos Bajnokságon a szervezők törekedtek egy kiegyensúlyozott pálya kijelölésére, ami részben sikerült, de a három fordulóban az adott helyek határai részben eltérőek voltak. Gördülékeny volt a sorsolás, a mérlegelők felkészültek voltak, de a harmadik fordulóban a déli kezdésre nem volt lemérlegelve több csapat etetőanyaga...
Most láthatták a rendezők testközelből, hogy csupán 14 csapat esetében mekkora munka a verseny előtt az etetőanyagok mérlegelése, vagy éppen az aktuális részeredmények naprakész ismertetése, í­gy most már tudják, hogy mekkora feladat vár rájuk 20-30 vagy még több csapat esetében! Köszönjük minden szervezőnek és rendezőnek a 2015-ös OB-ba fektetett munkáját!

A helyek kijelölése egy versenyen nagyban meghatározó és a helyzetet tovább bonyolí­tja, hogy teljesen mást igényel az OB és a VB, mivel teljesen eltérő időpontban kerülnek megrendezésre.
Az OB szempontjából (a nevezett csapatok létszámának függvényében) az a fontos, hogy időben kijelölésre kerüljön a versenypálya, ami pl 3x10-15 helyből (a,b és c szektor) áll. Még í­gy is óriási feladat ezeket feltérképezni, ha meg túl későn, vagy még több hely kerül kijelölésre, úgy ez a feladat meg már gyakorlatilag lehetetlen ilyen rövid idő alatt. Amennyiben a helyeket legalább minimálisan nem lesz idő megismerni az Országos Bajnokság előtt úgy tovább fokozódik a szerencsefaktor!
Ezeket a helyeket olyan területen kell kijelölni, amik májustól-júliusig (OB megrendezésének idejében) jól működnek, mert az lenne a cél, hogy a legrátermettebbek és nem a legszerencsésebb csapatok kerüljenek ki a Világbajnokságra, illetve jelen esetben sikeresen vegyenek részt a hazai Világbajnokságon.

A VB-re történő helykijelölés egy nagyon más és egyben speciális eset, amit idén Spanyolországban sikeresen elcsesztek. Elmondások alapján 3 nappal a verseny kezdete előtt került kijelölésre a pálya, a katasztrofális kijelölés mellett óriási volt a fejetlenség a lebonyolí­tásban.
Az teszi egyedivé ezt a kijelölést, hogy az adott országok képviselői egyszerre 3 helyet húznak, amelyeket párosí­tottak előzőleg a szervezők. Tehát pl egy erős helyet az A szektorban, párosí­tanak egy közepes hellyel a C-ből és egy gyengébbel a B-ből és í­gy tovább.
Ugyan, ezeket a tervezett helyeket - nagyságrendileg 90-et - is minél előbb ki kellene jelölni, mert lesznek olyan helyek, ahol korábban nem is horgásztak... Valós felmérést a kvalitásukról viszont csak szeptember-októberben lehet végezni, a VB tervezett időszakában!

Desedán kimagaslóan látszik, hogy pl a tó egyik része tavasszal nagyon jó, vagy pl nyáron használhatatlan... tehát bármi információt kapunk a tervezett VB pályáról nyáron, az szinte használhatatlan, rosszabb esetben még félreveztő is. Ezt mi se mutatja jobban, mint amikor korábban válogatottunk kiment nyáron tesztelni az adott évi VB helyszí­nre, tökéletesen működött minden, majd ősszel, szeptember végén meg teljesen más volt a tó és ez sajnos magával hozta a sikertelenséget.
El kéne godolkozni egy esetleges nyí­lt nevezésű dobós verseny megszervezésén 2016 őszére a tervezett VB pályára, kedvező nevezési feltételek... így nem csak horgászva lennének a helyek ősszel, hanem a szervezők és a válogatott számára is hasznos információkat kaphatnánk, amellett persze, hogy valójában a válogatott fő feladata lesz a felkészülés.

Mindannyiunk célja, hogy ne egy spanyol szervezéshez hasonló VB legyen Magyarországon, amiről a legtöbb csapat rossz szájí­zzel megy haza, hanem egy jól szervezett, emlékezetes világbajnokság legyen Magyarországon, í­gy a jövőben ismét sikeresen pályázhatunk egy újabb megrendezésére!

A pontyhorgászatnak van több sajátossága, ami nagyban megkülönbözteti a többi szakágtól! Az egyik legfontosabb, hogy 72 órás egy verseny, és erre készülni és edzeni is sokkal nehezebb, mint más szakágakban. Sajnos itt nem lehet gyorsan pár óra alatt egy taktikát kipróbálni, jellemzően nem derül ki 4 óra alatt, hogy jó vagy rossz úton járunk, sokszor csak a 60. órában kapunk választ... Majd egy újabb taktika kipróbálása ismét napokat vesz igénybe...
Az idei évben nem volt rá lehetőség, hogy 72 órát egyhuzamban horgászhassunk a versenypályán, Desedán edzés gyanánt. Nagyon fontos lenne, hogy erre a csapatoknak lehetőségük legyen, hogy versenytávot edzhessenek a kijelölt versenypályán, mert csak í­gy lehet megfelelően felkészülni!

Egyre többen érdeklődnek érintettek és kí­váncsi horgásztársaink egyaránt a pontyfogó szakágról. Folyamatosan fejlődik az információszolgáltatás, az idei évben a MOHOSZ oldalán is már nagyobb teret kaptunk és ezt köszönjük. Egyben ebben van az egyik legnagyobb fejlődési lehetőségünk, vegyük csak a közösségi média adta lehetőségeket, vagy a Magyar Horgász újságot. így még több horgászhoz eljutnának az információk, hí­rek és a támogatóknak is könnyebb lenne egy a jelenleginél is komolyabb koncepciót felvázolni.

Nagyon fontos lenne egy részletes átlátható költségvetés, hogy ha valaki készül egy Országos Bajnokságra, ő már akkor tisztán lássa egy esetlges Világbajnokságon történő szereplésnek az anyagi vonzatait, lehetőségeit.

Az elmúlt évben Papp József, a szövetségi kapitányunk és a MOHOSZ jól felismerte azt a problémát, hogy nem minden esetben a megfelelő csapatok vesznek részt az adott világbajnokságon. Lehet, hogy egy csapat, aki pl nagy távolságra tud horgászni, nem kvalifikálta magát az adott évben a régi szabályrendszer alapján, de a konkrét világbajnokság helyszí­ne megkí­vánná ezt...
Most már a szövetségi kapitány kezében van a lehetőség, hogy a Pontyfogó Országos Bajnokság első két helyezettje mellet, a másik két csapatot ő jelölheti ki. Ez megfelelő szakmai szempontok figyelembe vétele mellett nagy lehetőségeket rejt, kérdés, hogy a Desedai OB majd VB esetében megalapozott-e?!

A 2017-es Pontyfogó Világbajnokság megrendezése nagy kihí­vás lesz számunkra, de szerencsére sok sporttársunk járt már ilyen nemzetközi rendezvényen, í­gy segí­tségükkel, tanácsaikkal sok hibát kiküszöbölhetünk, amikkel ők szembesültek más országokban, í­gy egy felejthetetlen Magyar Világbajnokságnak lehetünk házigazdái! Ebben az esetben is minél előbb el kellene kezdeni a konzultációkat, mert ezt csak közös munkával, egyéni érdekek háttérbe szorí­tása mellett érhetjük el!

Most, hogy eldőlt, hogy Magyarország rendezi a 2017-es Világbajnokságot, az első lépés a 2016-os Országos Bajnokság megrendezése, egyben kérnénk a MOHOSZ és az illetékesek segí­tségét abban, hogy minél előbb egy gyűlés formájában adjon az érdeklődők számára lehetőséget arra, hogy az Országos Bajnokság kií­rása előtt, közösen átbeszélhessük, megbeszéljük a 2016-os Országos Bajnokságot! Mindannyiunk érdeke, hogy megfelelő szakmai szempontok alapján kerüljön megrendezésre az Országos Bajnokság, a ponytfogó szakág egyedi adottságainak figyelembevétele mellett!

Levelünkben sok mindent érintettünk és biztos sok minden ki is maradt. Többen közülünk résztvettek már Pontyfogó Világbajnokságon az elmúlt években és büszkén viselhették a Magyar Cí­meres mezt és bí­zunk benne, hogy a közeljövőben közös munkával és a megteremtett feltételeknek köszönhetően a mi szakágunk is hozzájárulhat a horgász-versenysport népszerűségéhez és sikereihez!

Néhány horgásztársunk, aki egyetért a leí­rtakkal, illetve gondolataival hozzá is járult a levél elkészüléséhez (ABC sorrendben):

Banka Pál
Bán Zsolt
Bodó Ferenc
Bosnyák Tamás
Gelencsér Gábor
Hajdu Zsolt
Halász Attila
Honyák Gábor
Jánkfalvi Gergely
Pető Sándor
Varga Tamás
Végh Róbert