Hírek

Ketten egy sátorban

Halzona.hu szerkesztőség  

Barátnőm szeretett volna egy nyugalmas hétvégi horgászatot ahol ő is nyugodtan horgászhat. A lehetőségeket számba véve Mórra esett a választása, részben mert gondozott a part, jó a halállomány és nem kell nagyot dobni, mert számára ez is fontos szempont!

Barátnőm szeretett volna egy nyugalmas hétvégi horgászatot ahol ő is nyugodtan horgászhat.
A lehetőségeket számba véve Mórra esett a választása, részben mert gondozott a part, jó a halállomány és nem kell nagyot dobni, mert számára ez is fontos szempont!

A telefonos helyfoglaláskor kiderült azok a helyek, amikre gondoltam lehetséges célpontként mind foglaltak már. Gyors tájékozódás mik a lehetőségek. Kilences Tí­mári ág eleje eléggé forgalmas a főút közelsége miatt, ráadásul Hugó kutyánk őrzi a sátrat és aki öt méternél közelebb jön az ellenség, tehát nekünk ez most kilőve. A kettes ahol a múltkor forgattunk nem lenne rossz, azonban a halőrház közelsége miatt Bojli kutya törzshelye. Két kutya egy csárdában szintén nem szerencsés! Egyes közvetlen a gát mellett nyugis, kicsit távolabb van az úttól és egész nap van árnyékos része is, tehát a kutyával sem lesz gond. Tökéletes választás! Gyorsan le is foglaltam!

Eljött a péntek reggel. A cuccok nagy részét már előző nap bepakoltuk a kocsiba, í­gy csak rövid pakolás és már suhanunk is ki Győrből! Délutántól záport, zivatart és megforduló szelet í­gérnek, ami a gátra fog fújni! Ez erős bizakodásra ad okot!

Alapvetően és hivatalosan élmény pecázni megyünk kis teszteléssel! Ez párom felé a hivatalos verzió! Titkon azonban remélem, hogy az időjárás változás kapcsán mozgalmas két napban lesz részünk, mert szombatra is borult csöpörgős időt jósoltak!

Szerettem volna néhány horgot és előkét tesztelni valamint hat féle Spike Baits golyó és egy új erősen halas is lapult a csomagok közt!

Megérkezés után gyors helyfoglalás, majd mivel a csónakra a bójázáshoz még várni kellett, bemutattuk egymásnak a két kutyát. Távolságtartóan, de békés higgadtsággal méregették egymást! Ezt nem bántam, mert kicsit aggódtam hogy mi lesz, ha harciasabbak lesznek.

A botok gyors összeszerelése után megérkezett a csónak is. Ildi egyik botjára Markert szereltem és bedobattam vele a hely bal szélére lássam mi az a táv, amit meg tud horgászni. Ennek környékére terveztem tenni a külső egyes bójánkat, ami í­gy kb. 65m-en lett. Itt az egyesen szinte mindenki igyekszik minél messzebbre horgászni. Mi ettől eltérően egy befelé távolodó bójázást képzeltünk el. A kettes bója ettől beljebb és jobbra kb. 8-8 méterrel a hármas jobbra 5 beljebb 8 méterre került, mert itt jobbra már nőtt az iszapvastagság! így mindhárom bójánál 5-10 cm körüli iszap lett! A negyedik bóját ki szerettem volna rakni a gát törésébe bí­zván az erős szélben, ami kitolja a halat, ha igaz. A partszéltől tapogattam befele kemény kavicsos fenékrészt érezve 1,2-1,5m-es ví­zzel, de számí­tva a lehülésre kicsit beljebb az iszapos rész kezdetére tettem a bóját. Itt 30cm-vel volt kisebb a ví­z, mint a beljebbi bójákon és a gáttól úgy 8 méterre lehettem kb. a sziget vonalában. A ferde vonal bójázását azért is tartom jónak, mert í­gy nem zárom le saját magam, másrészt ha 8-10 méterre vannak az etetések egymástól az egyik etetésről megugró halcsapat még megállhat a következő etetésen! Az első három helyet megetettem fél-fél kg vegyes bojlival, ami Red Cajun főtt; Red Cajun oldódó; Big Green oldódó; Sweet Orange oldódó; Fisch & Lemon főtt golyókból állt. Az oldódó és főtt arányt kb. 50-50%-ra kevertem. Mindhárom helyre került Spike Baits Red Stick&Spod mixből fél-fél kg. A negyedik gáti bójára csak főtt halas bojli került fél kg!

Mind a négy botra a már sokat bizonyí­tott helikopter szerelékem került 110g-os ólommal.
Az egyes botra 12cm-es előke került2-es Drenan átalakí­tott horoggal Red Cajun oldódóval.
A kettesre 23 cm2-es Drenan átalakí­tott horog Big Green oldódóval.
A hármasra 23 cm Prologic átalakí­tott C4 6-os Fisch & Lemon főttel.
A négyesre 23cm Prologic átalakí­tott C4 4-es 22mm-es főtt saját halassal.

Délután fél egyre minden szerelék a helyére került. Gyors hidegkaja és rohamos táborépí­tés, mert hát délutánra í­gérték a vihart, amit nagyon vártam!

Délután öt körül a szomszéd kettesen fogtak egy szemre 12-es forma pontyot, de nálunk semmi! Figyeltük a vizet, hol itt hol ott fordult a hal az etetéseink környékén, néha a bója is megmozdult, de a csali variálása ellenére sem volt kapás. A fránya vihar pedig csak nem akart jönni, pedig a légnyomás szépen esett!

Este hétkor ismét elkezdtünk újradobálni. Ildi egy félrement dobása után ott akarta hagyni a szereléket, de rábeszéltem az újradobásra. Következő dobása szemre nagyon optimális helyen landolt a bója előtt. Visszalazí­totta a dobáshoz behúzott féket, felakasztotta a Swingert átváltotta a nyeletőt, majd egy kis zsinórt húzott le az orsóról, hogy lejjebb kerüljön a jelző, de a zsinóron lévő jel tovább távolodott! Mivel az elektronika nem volt még bekapcsolva, csak a nyelető ciripelt! Elképedt arccal kérdi tőlem Most mi történt? Emeld meg a botot, mert kapásod van!!! Ekkorra azonban már benne is tudatosult a tény! Jó hal indul a zsinór végén, szépen görbül a bot majd pár másodperc múlva kiegyenesedik!? Leakadt?!? - kérdem kétkedve, mert ez az előke már sokat bizonyí­tott? Mire párom Szerintem elvitte az előkét! És valóban csak a forgón lévő palomár maradt! Bosszankodom, mert ez az előke egy ismerősök által ajánlott előkeanyag volt és most próbáltam először, ráadásul az összes előkét ebből kötöttem… Nem túl bizalomgerjesztő kezdet!

Új előke kerül a szerelékre és vissza az oldódó Red Cajun. Majd gyorsan a többi szerelék is frissí­tve.

Következő újradobáskor érezvén a közelgő vihart kedvesem az egyesre főtt RC-t, a kettesre Főtt F&L-t csaliz. Én a hármasra oldódó RC-t, a négyesen marad a saját főtt halas.
Elsétálok a gáton a bójasorig és mindegyik bóját megetetem 3-3 marék bojlival. Egyszerűbb, í­gy mert csak 10-20 méterre kell csövezni és a négyes bójához cső sem kell! Ezt a botot amúgy sem dobom, hanem a gáton végigsétálva csak beejtem a bója elé majd enyhén feszesen tartott zsinórral visszasétálok a helyünkig, majd enyhén feszí­tem a zsinórt.

Tí­z órakor megérkezik az eső és az erős szél is, de helyünk szerencsére eléggé szélvédett, í­gy csak a kutya retteg! Folyton menekülni akar a szél által mozgatott sátorból! Csití­tgatjuk, majd úgy fél tizenkettő körül enyhül a vihar és csak szemerkél az eső. Talán el is szunnyadtunk, mert csipogásra riadunk. A gát melletti bot jelez! Futok ki a bothoz, beemelek bot úgy marad.
Ezt már szeretem. Ildi is érkezik már esőruhában és hozza a kabátomat. Kényelmesen látok a fárasztáshoz, akadó nincs, nem kell erőltetni. Félúton járhat halam mikor párom botja is jelez.
Nézem a zsinórokat, én nem lehetek… Futás, beemelés. Immár ketten fárasztunk! Ez kezd érdekes lenni, mert csak egy merí­tőt hoztam. Ekkor már a halőr is körünkben van és mosolyog a helyzeten! Kissé tanácstalan vagyok, de a halam megmerí­tődik. Hopsz, gyorsan át kéne tenni a halamat a mérlegelőbe, mert az tartóként is használható! Erre azonban már nincs idő, ezért mellészákolom Ildi halát. Csipogás… Csak nem? Kapás a harmadik boton! Párom fáraszt, én rendezem a két halat mérlegelőbe és zsákba. Persze mindezt a ví­zben, nehogy verje egymást a matracon a két hal! Mire megbirkózom a feladattal, elfárad a harmadik hal is. Ezt már gond nélkül szákolom! Szép sorban mérlegelünk. Először a legnagyobbnak tűnőt, ez volt a négyesen:
Súlya12 kg
Aztán Ildiét, ez volt a 2 -sen 12,4 kg-nál áll be a digitális, kedvesem boldogan mosolyog végre fogott 10kg fölötti pontyot! Fertőtlení­tés visszaeresztés matrac visszamérése 2,6 kg…
A boldog mosoly döbbent csalódássá ül ki párom arcán de hát 2 kg szokott lenni…
Igen, de nem vihar után szétázva!
Harmadik halunk súlya:5 kg

A harmadik hal összeszedte a még bent lévő negyedik cuccot is egy nagy boggá!
Jó félórás bogozás után már csak ki kellett húzni a hármas botot. Helyesebben kellett volna, mert mintha húznám a bóját! Látni persze nem látom mi történik, mert ezen a bóján nincs világí­tás! Bosszankodva pumpálom kifele, mikor látom a kettes bója is dől majd oldalazva közelí­t! Nem í­rnám le, amit akkor mondtam!!! Beletörődve a megváltoztathatatlanba pumpálok tovább. A kettes bója vészesen közelí­ti az egyest majd az is dőlni kezd! Ilyen nincs, egyszerre kihúzok három bóját mikor még csak most indulnak a kapások!!! Láss csodát, mindkét bója ledől és a szemközti közvilágí­tás fényében valami elkezd pattogni a ví­ztetőn!
Mi az a… kihúzom és csak nézek ki a fejemből! Egy idegen bója??? Se súly nincs rajta, sem pedig világí­tás és a toldásai pont fordí­tva vannak, mint annak lennie kellene! Bosszúsan félredobom.
Immár az összes bot a parton, eltelt a bogozással, a mérlegeléssel és a bójafárasztással vagy másfél óra!!! Serény csalizás három bot bedobása, negyedikkel elsétálok a gáton, majd vissza az esőtől vizes nádszélben. Vissza a gátra és megetetem a bójákat illetve egynek csak a helyét 3-3 marék vegyes golyóval.
 



Az 1-es bója előkéjét még első éjjel lecseréltem 23 cm-esre, mert a hosszabb előkék jobb akadásokat eredményeztek. A megfogott halak mindegyike stabilan akadt, legtöbbször a horog füle sem látszott ki a szájukból, ami a horogformának és a hajszál leágazási pontjának megváltoztatásának tulajdoní­tható. A 2-es bójánál volt valami ami megsérthette az előkéket, mert mindhárom előkeszakadás ugyanazon részen történt az előke különböző pontjain és nemcsak az új előkeanyagnál hanem a már évek óta használtnál is.

Vasárnap hajnalban már nagyon fáradtak voltunk. Az egész heti meló és az előző kevés alvás megtette hatását, minden kapásra mindketten mentünk, emiatt döntöttem úgy hajnalban, hogy nem dobálom vissza a botokat!
Érdekes módon a két szélső bója sokkal jobban adta a halat és az is megfigyelhető volt, hogy egy kapás után legkésőbb a fárasztás végén jött egy másik botra is hal!

Érdekes volt a Fish & Lemon mert bár kevesebb kapás volt rá az átlagsúly magáért beszélt (9,8kg,12,5kg,7,25kg,12kg) Továbbá volt vele egy leakadás és két előkeszakadás! így a kapások ötöde erre esett! Valamint ez a golyó csak egy bóján volt.
A Red Cajun is nagyon jól szerepelt, egyáltalán nem vette át az iszap szagát, ami szerintem a siker egyik kulcsa Móron és ezért is hatékonyabbak sokszor az oldódó golyók, mert ezek sem tudják átvenni az iszapszagot. Ez jellemezte az új halas tesztbojlit is. Nem vette át ez sem az iszapszagot és ugyan csak egy boton volt fenn, kicsit több mint 100 kg halat eredményezett!
Megtehetném hogy most messzemenő következtetéseket vonok le a csalik hatékonyságáról,de egy csali hatékonyságát nagyban befolyásolja az adott horgászhely is! Elkövettem azt a hibát-(részben az egész nap kisebb nagyobb megszakí­tásokkal csepergő eső miatt)-, hogy nem cserélgettem a csalikat a bójákon illetve nem próbáltam ki néhány csalizást, amit szerettem volna! Ezt egy rövid pecán mindig nehéz, mert hajlamos az ember a bevált/működő dolgokat kicsit erőltetni!




Ezen a horgászaton elsődleges cél volt kipróbálni Móron a főtt golyók hatékonyságát, illetve hogy milyen átlagsúlyt eredményeznek. Ez úgy gondolom jól sikerült, persze ehhez kellett a tó nagyon jó halállománya és a gátra fújó szél, valamint a megfelelő időjárás is! Mindenképpen jókor voltunk jó helyen!

Másodlagos cél volt a horgok és előkék, előkehosszok tesztelése. Elmondható hogy az alkalmazott előkéknél jobb akadást eredményezett a hosszabb, 23cm körüli előkehossz. Ez talán részben az iszapvastagsággal is összefügg. A kapások határozottak voltak, nem csak bizonytalan húzkodások és ejtegetések. Móri barátom beszámolt róla hogy ismerősei, akik ugyanekkor horgásztak a tavon 22 kapásból 10 halat vesztettek!!! Ildi egyik leakadása a nem higgadt fárasztás miatt is történhetett! Fárasztottam egy halat, miközben délután kedvesem aludt. Közben még egy botot elhúzott a hal. Alvásból ébredve párom kirohant a sátorból a felázott talajon megcsúszva gatyaféken érkezett a botokhoz!☺ Beemelt, majd morcosan és nyűgösen elkezdte pumpálni a halat eléggé határozottan, a parttól néhány méterre azonban mikor megfordí­totta leakadt. Szerintem ez a hal egy nyugodt fárasztással kijött volna! Vagy nem!☺ ???

A Drenan Specimen horgát már régóta használom nagy megelégedéssel a 2-es méretű egy normál 4-esnek felel meg, a hegye egész jól bí­rja a kavicsbányák kihí­vásait is. A hosszúra nyújtott hegy miatt azonban minden akadás után ellenőrizni kell, mert ha csontot fog az utolsó 2-3 tized mm kihajolhat. Ez egyébként a még hosszabb hegykiképzésű Fox és Korda horgoknál hatványozottan jelentkezik! A szuper hegynek sajnos ez az ára!

A Prologic horogra egy ausztriai kiállí­táson figyeltem fel. Már régóta kerestem egy olyan horogszériát, ami kis méretekben is kellően erős, valamint kapható nagyobb méretekben mint a Drenan mert sokszor horgászom 24-28 mm-es csalikkal. Ugyanakkor az alakja megfelelő az általam favorizált forma utólagos meghajtásához. Úgy érzem megtaláltam! Ezt a pecát 2 db horoggal horgásztam végig, csak néha átkötöttem a viseltessé váló előkét, mert a szilikonok időnként megadták magukat! A 3-as boton néha volt másik előke, mert ott a hosszokkal is kí­sérleteztem, viszont a 4-es boton a több mint 100 kg-ot egy horoggal fogtam!!!

 Természetesem minden kapást jegyeztünk! íme a táblázat:



Mindent összevetve tartalmas és tanulságos horgászat volt!

Köszönöm barátaimnak, akik segí­tették és kényelmessé tették a pecát!
Külön köszönet Széber Ferencnek, aki létrehozta ezt a horgászparadicsomot ahol ilyen jó a halállomány, amit féltőn vigyáz!

Kí­vánok mindenkinek hasonlót és jó szelet!

Végh Róbert
Halzóna Team