Hírek

Barkács - Alkonykapcsolós Bójafej

Halzona.hu szerkesztőség  

Többen mondták, hogy jó lenne í­rásos formában egy bevásárlólista és egy leí­rás rajzokkal...

Kitekintve az ablakon fúj a szél, röpködnek a mí­nuszok és mindent körülfog a fekete sötétség.
Ebben a képben szí­nt csak az ablakban zöldessárgán világí­tó alkonykapcsolós bójafej hoz aminek az elkészültét videón láthattátok és most tesztelődik, vajon mennyi időt bí­r egy készlet elemmel.
Az elektronika körülbelül öt éve született mikor egy elektronikában nálam jóval jártasabb barátomnál vendégeskedtem. Felvázoltam igényemet és mivel alkatrészei mindig vannak otthon, némi szakirodalom tanulmányozása után nagyjából egy óra elteltével már működött is a demó modell.
Akkoriban a tokozását és elemtartóját eléggé kezdetlegesre sikerült megcsinálni, de volt olyan haver akinél két évet működött a Balatonon mí­gnem egy megfolyó elem kivégezte!
Szerintem elmondható hogy stabilan működő és egyszerűen megépí­thető elektronikát kaptam kézhez!
Viszont soha nem mértük le mennyi ideig üzemel mert mindig jól bí­rta!
Az új tokozást és design -t már láthattátok a videón. Ez már a dőlőbóják igényeire lett fejlesztve !
Bizonyára vannak néhányan akik a látszólagos egyszerűség ellenére kicsit ódzkodnak belevágni az épí­tésbe mert még soha nem volt dolguk elektronikai alkatrészekkel.
Főként emiatt igyekeztük ennyire közérthetőre készí­teni a rajzokat és az elkészí­tést!
Belevágni az elkészí­tésbe amúgy sem jár nagy anyagi áldozattal, példaként az alkatrészárak:

100 Kohmos ellenállás: 5 Ft
BC 558 A tranzisztor: 30 Ft
BC 547 B tranzisztor: 30 Ft
Led Dióda: 30 Ft
Fototranzisztor: 150 Ft
Dupla elemtok 2*1,5v:180 Ft
Szigetelőszalag
Némi hajlékony vezeték

Összesen 430 Ft-ból neki lehet állni elkészí­teni az elsőt! Ezután ha van sikerélmény és a kedv is megmarad el lehet készí­teni a továbbiakat illetve a tokozást.
A tokozás költsége:

3 méter Mű II M20 műanyag villanyszerelési cső: 250 Ft/3m
3 méter Mű II M16 műanyag villanyszerelési cső: 250 Ft/3m
Parafadugók 4 db/tokozás: 30-50 Ft/db
Némi hajlékony vezeték

Szerszámigény elektronikához:

Forrasztópáka
Forrasztóón
Csí­pőfogó

Szerszámigény tokozáshoz:

Éles kés
Vasfűrészlap
Csiszolóvászon
Csí­pőfogó
Fúró
Ömlenyragasztópisztoly vagy kétkomponensű műgyanta

Az elektronika összeforrasztását nem ragoznám a videó magáért beszél! Csak arra kell ügyelni hogy ne forrasszuk az alkatrészek lábait 3-5 másodpercnél tovább és nem melegedhet túl!
Ha nem keverjük össze a tranzisztorokat nem lehet probléma. Ha mégsem világí­t ahogy kellene akkor a Led illetve a fototranzisztor lábait kell cserélgetni. Az elemek polaritására azonban mindenképp figyeljünk oda mert hiába készí­tettük el jól a forrasztást fordí­tott polaritással nem fog működni! Nagyon fontos hogy semmi ne érintkezzen csak amivel összeforrasztottuk! Ezért érdemes tokozás előtt mindent szigetelni! Ha a fototranzisztor lábai összeérnek nem fog kapcsolni!
íme a rajzok lépésről lépésre:

A tranzisztorokat lapos felirati felükkel szembe fordí­tjuk majd úgy fordí­tjuk hogy az alkatrészlábak
felfelé áljanak a rajz elrendezése szerint.
BC 558 jobb lábát összeforrasztjuk BC 547 középső lábával.

A 100 Kohmos ellenállást ráforrasztjuk BC 558 középső lábára és BC 547 jobb lábára.
BC 547 jobb lábára ráforrasztunk egy hajlékony vezetéket ez csatlakozik az elemek negatí­v pontjára.

 

 

A fototranzisztor és Led dióda Hosszabb lábait összeforrasztjuk egy hajlékony vezetékkel
A Led dióda hosszabb lábát ráforrasztjuk BC 558 ball lábára és ugyanide forrasztunk egy
hajlékony vezetéket ez csatlakozik az elemek pozití­v polusára.

 

 

 

A fototranzisztor rövidebb lábát forrasszuk egy hajlékony vezetékkel BC 558 középső lábához.

Led dióda rövidebb lábát forrasszuk BC 547 bal lábához.

Negatí­v és pozití­v 3V feszültségre kapcsolva a Led diódának világí­tania kell ha letakarjuk
a fototranzisztort.
Ha a fototranzisztor napfényt kap vagy hagyományos izzóhoz közelí­tjük a Led elalszik!

Tokozás:

Itt mindenki elkészí­theti a neki szimpatikus méretekkel rendelkező külső tokot. Csak arra kell odafigyelni hogy az elemtartó beleférjen!
Lehet ez akár méteres is mert í­gy a világí­tófejre hosszabb vezetékkel csatolva az elemtartót mélyre tehetjük a súlypontját vagyis az elemeket! Ennek csak egy alapfeltétele az alsó dugózás teljes ví­zmentessége mert í­gy a komplett elemtokozásunk folyamatosan ví­zszint alatt lesz! Én ezért favorizálom a szoros parafadugót esetleg duplán és ömlenyragasztóval kitöltve,visszaperemeze. A videón bemutatott végdugózást 16 órát teszteltük 30 cm ví­zmély ségben, ezidő alatt nem eresztett egyáltalán. A ví­zállóságot amúgy is érdemes még otthon leellenőrizni nehogy a parton jöjjön a kellemetlen meglepetés!
Ha elkészí­tjük a videón látott kis csőtágí­tó eszközt és nem egy tágí­tást szeretnénk vele elvégezni érdemes elkészí­tés után gipszel kiönteni! így megmarad és állandó lesz a mérete nem szűkül tovább kikor beletoljuk a felforrósí­tott csővégbe!

A világí­tófej ömlenyragasztós kialakí­tásához nem a szigetelőszalag a legjobb megoldás mert hő hatására zsugorodhat mint a zsugorcső!
Akár a mezei papí­r is megfelelő lehet tőben még a csövön szigszalaggal rögzí­tve mert ott nem zsugorodik. Le nem téphető csak leáztatható!
Amit még ki fogok próbálni az a 10 ml-es injekciós fecskendődarab mert az passzol a 20-as csőbe csak még nem tudom hőre mit csinál! Ja és egy fecskendő két bójához elég! Valamint garantáltan nem vághat bele a zsinór mert a mezei ömlenyragasztónál ez előfordulhat műgyantánál tí­pusfüggő!

Aki eddig még tanácstalan volt ne habozzon tovább! Egy próbát megér ez a néhányszáz forintnyi alkatrész hogy esetleg egy hasznos eszközzel legyünk gazdagabbak amit magunk készí­tettünk el!
Ahogy lenyugszik a nap kigyúlnak bójáink fényei messziről is mutatva az irányt leendő zsákmányunk felé! Mennyi időn keresztül is?
A hosszú 12-13 órás februári éjszakából hetet bí­r jó fényerővel. Most a kilencediket húzza de már kicsit gyengéllem. Számszerüsí­tve 84 órát garantáltan nagyon jól bí­r! Figyelembe véve hogy horgásszezonban csak 8-9 óra egy éjszaka ez 10 éjszaka körül mozog! Ki-ki eldöntheti hogy ez elég-e vagy sem.
Jó barkácsolást kí­vánok:

Végh Róbert