Hírek

Barkács - Menetes száras kinyomó

Halzona.hu szerkesztőség  

A levegős kinyomó kapcsán kaptunk egy nagyon jó ötletet az egyik oldallátogatótól...

A netet bújva nagyon sok ötletet lehet merí­teni a kedvenc sportunkhoz, í­gy a horgászathoz is.
Ebben segí­t többek közt a halzóna csapata, ami azt hiszem egyedülálló és igencsak hiánypótló magyarországon.

Jómagam most léptem a bojlikészí­tés nem is annyira rögös útjára. Az elmúlt időszakban sokat gondolkoztam azon, mivel lehetne a bojli tésztából kis költségvetésből hurkákat varázsolni.
Több dolgot is kipróbáltunk. A húsdaráló valóban jó dolog, de talán segí­t az alábbi pár kép, hogy máshogyan is lehet.
Hangsúlyozom az ötlet nem az enyém, egy külföldi oldalon találtam, de annyira megtetszett, hogy gondoltam megcsinálom.
Egy barátomnak hála kaptam egy kinyomó pisztolyt, amit kissé átalakí­tottam. Ilyen pisztolyt legutóbb 1-2 ezer Ft-ért láttam egy áruházban.

Anyagszükséglet: fúrógép, kinyomópisztoly, 1db 10-es menetes szár, 1-2 mm vastagságú lemezdarab, 3 db 10-es anya és 3-4 db 5-ös süllyesztett fejű csavar alátéttel, anyával.

Először is a kinyomó pisztolyról leműtöttem a kézi kinyomó részt. A menetes anyába a lemezdarabból, ollóval egy kör alakot vágtam. A lemezt és a menetes részt a szélén 4 helyen 6-os fúróval átfúrtam és a süllyesztett fejű csavarokkal rögzí­tettem. Bejelöltem a közepét, amit 12-es fúróval átfúrtam és ráhegesztettem egy 10-es anyát.
A "dugót" 11-es fúróval átfúrtam. A menetes szár végére ráhegesztettem egy újabb anyát, ráfűztem a dugót, alátét és egy újabb anyát hegesztettem a szár végére, úgy hogy némi holtjátékot hagytam, hogy a dugó ne forogjon. (megjegyzem, ha forog se történik semmi) :)
A menetes szárra rátekertem a menetes részt és összeállí­tottam az egészet, majd a kí­vánt helyen elvágtam a szárat.

Fontos, hogy jó minőségű, irányváltós fúrógépet használjatok. A bóvlikat könnyű leégetni, de 1-2 kg tésztát bármelyik fúró kibí­r.
Az utántöltéskor csak a tölcséres részt kell leszedni.

Összeségében elmondhatom, hogy jól vizsgázott a szerkezet és ezt a pár sort tovább tartott leí­rni, mint az egészet megcsinálni. :)

Jó barkácsolást és görbüljön.

Üdv. Krisztián Gábor / Kri - Som Carp Team