Hírek

Rezgőspicc gyűrűinek tisztí­tása

Halzona.hu szerkesztőség  

Itt a tavasz és aki idáig még nem foglalkozott a felszerelésével annak most adunk pár hasznos tanácsot...

Lassan, de biztosan melegszik az idő, í­gy elkerülhetetlen, hogy a horgászbotok is előkerüljenek a botzsákokból. Másra nem is, de egy rövid vizit erejéig, vagy esetlege egy szezon előtti nagy mustrára. Nálam ilyenkor általában előkerül egy semleges tisztí­tószer, egy puha rongy, és langyos ví­z is.

A bottest tisztí­tás szerintem nem okoz sok fejtörést a horgásznak, leginkább a tisztí­tószerre kell figyelni, nehogy kárt tegyen a lakkrétegben. A gyűrűk tisztí­tása már nagyobb figyelmet igényel. Ezt a manővert szerintem érdemes szezon alatt többször is megismételni, főleg ha zavarosabb vizeken is horgászunk.

Gondolom nem csak velem fordult elő, hogy a nap végére a szépen csillogó gyűrűk helyett, inkább matt szürke karikák vannak a boton. Ezek a szennyeződések nem csak esztétikailag kifogásolhatóak, hanem a finom hordalékos lerakódás, a damilt is tönkreteheti. Ezért célszerű a szennyeződést minél előbb eltávolí­tani.

Jó magam előszeretettel horgászom feeder botokkal, ahol a gyűrűk keresztmetszete, főleg a spicc tagon szűkre szabottak, Amelyek tisztí­tása számomra mindig is felért egy rémálommal. Próbálkoztam fültisztí­tóval, fogselyemmel, és még sorolhatnám… Mí­g nem egyik horgász társam, Tüske Laci bácsi – akinek az ötletet ezúton is köszönöm - figyelmembe ajánlotta a pipa tisztí­tószárat. Ezt bármely dohányboltban könnyedén és olcsón be lehet szerezni (kb 400HUF/100db).


Pipa tisztí­tószár
 

A szár belsejét két nagyon vékony acélhuzal alkotja, amit körbevontak puha szövetanyaggal. Az acélhuzalnak köszönhetően pont annyira merev, amennyire szükséges, de a gyűrűkben nem tud kárt tenni, és használata is rendkí­vül egyszerű! Egy edénybe vagy vödörbe mosogatószeres langyos vizet teszünk. A zacskóból kiveszünk egy szárat, belemártjuk. Hagyjuk, hogy jó alaposan átjárja a mosószeres ví­z, majd ezt átfűzzük a gyűrűkön párszor, és készem is vagyunk az eddig oly nehézkes művelettel anélkül, hogy kárt tettünk volna az érzékeny gyűrűkben.


Végül pedig következzen pár kép:

Tisztí­tás közben

 

Előtte - utána

 

Megtisztult gyűrűk

 

Mach spicc gyűrűjét is könnyedén tisztí­thatjuk a szárral


Remélem sikerül hasznost ötletet adnom nektek!

 
Görbüljön: Reinelt Tamás

 

 

 

Címkék: